Szatmárnémeti

1956-os megemlékezés a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

2019.10.23 - 18:29

A „pesti srácok” indította forradalomról nyílt lehetőség beszélni és megemlékezni az október 23-i emléknap kapcsán. A szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói betekintést nyerhettek a különböző előadási módszerek segítségével az 1956-os forradalom előtti sötét és embertelen időszakba.

Ismerni kell az elnyomott és nélkülöző emberek sorsát ahhoz, hogy megértsük a változtatást követelő nép szándékát, forradalmi eszméjét.

A VI. és VIII. osztályos tanulók közösen vettek részt egy megemlékező műsoron, ahol Gnandt Zoltán iskolaigazgató-történelemtanár rövid történelmi előadást tartott. A diktatúra kérdését szerepjáték segítségével domborították ki, majd a modern technika segítségével megnézték az eseményeket átélt emberek beszámolóit. A jól kiválasztott dokumentumfilm segítségével sikerült közel hozni az 1956-os októberi forradalom napjait.

Az V. osztály egy rövid ismertető film megtekintése után meghallgatta Kiss Dénes Velünk, vagy ellenünk című versét, amely bátorította-buzdította az igazságért küzdő „pesti srácokat”. „Az ifjúság acél-szíve/ a forróságtól megreped! —/ Döntsd el magyar, döntsd el diák,/ és fonjunk lánccá a kezünk!/ Döntsd el, ki élsz itt e honban/ velünk jössz-e? Vagy ellenünk?” Mindezek után Győrbíró Csilla Emese osztályfőnök röviden, számukra érthető módon beszélt az eseményekről. Végezetül egy-egy emlékeztető lapot készítettek a gyerekek, amelyek megörökítették e nevezetes nap eseményeit.

Az ünnepi megemlékezések életünk fontos pillanatai, amikre korán rá kell nevelni a fiatalokat, hogy évtizedek múlva se hulljanak a feledés porába. A lángot nem csak őrizni kell, hanem tovább kell adni, a felnövekvő nemzedék szívére kell helyezni.

Győrbíró Csilla Emese szakmódszertani előadó