Szatmárnémeti

1300 az aktív fertőzöttek száma Szatmárban

2021.09.21 - 07:54

Szeptember 12-én hirdették ki, s ezen a hétvégén, pontosabban szombaton „jár le” a kéthetes vesztegzár hét Szatmár megyei településen, s a drasztikus lépés, úgy tűnik, ha lassan is, de meghozta a várt eredményt, hiszen az érintett községek fertőzöttségi szintje konstans módon s egyes esetekben ezrelékeket csökken egyik napról a másikra: Tartolc indexe 9,39, Batarcsé 5, Bikszádé 5,84, Kányaházáé 5,43, Kisgércéé 7,92, Komorzáné 2,45, Turcé pedig 4,97. A csökkenések ellenére a megyei vészhelyzeti bizottság tegnapi gyülésén fontolóra vette, hogy szombattól újabb két hétre meghosszabbítsa a vesztegzárat — sőt, öt újabb településsel bővítse a kört: Vámfaluval, ahol a fertőzöttségi szint már 7,25 ezrelékre ugrott, a 109 aktív fertőzöttet jegyző Avasfelsőfaluval (6,38), Nagytarnával (6,07), Avasújfaluval (4,46) és Ráksával (4,26). Az erre vonatkozó döntést a hét végén fogják meghozni, értelemszerűen az indexek esetleges csökkenése (amire elég kevés esély van), stagnálása vagy növekedése függvényében.
Természetesen nem csak az Avasban emelkednek a számok, hiszen Apa község már 5,12 (az előző napi 4,38-ról), Szopor község pedig 4,82 ezreléket jegyez, Erdőd városa közelít a három ezrelékhez, akárcsak Majtény község (2,91), Vetés meghaladta a két ezreléket, Nagykároly pedig az egyet (1,16) — a kisvárosban egyébként 28 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván.

Meghaladta a 15 000-et

Egy újabb lélektani határon fordult át a mutató Szatmár megyében szeptember 20-án — a közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében 15 048 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt is jelenti, hogy az előző adatközlés óta 90 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 14-nek lett ismét pozitív az eredménye, mindezek tükrében a megye fertőzöttségi szintje tovább, 3,28 ezrelékre emelkedett.
Persze nemcsak a megbetegedettek, de a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak száma is emelkedett, elérve a 13 450-et, ami azt is jelenti, hogy további 33 páciensnek sikerült legyőznie a kórt. Sajnos azonban az elhunytak száma 421-re nőtt, egy nap leforgása alatt öten hunytak el — egy 60, egy 70 és egy 76 éves női páciens a nagykárolyi, egy 70 és egy 86 éves férfi páciens pedig az avasfelsőfalui kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, s a közlemény szerint valamennyien több krónikus betegségben is szenvedtek.
Az elvégzett tesztek száma 156 565, vagyis vasárnap, amikor csak antigénteszteket végeznek, 260 mintát elemeztek, és ezek 40%-a lett pozitív.
Házi vagy intézményes karanténban 689-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig az előző naphoz viszonyítva ismét sokkal többen, 909-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).
A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában mindössze 96-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében már 95 470 személyt immunizáltak a megyében.
A határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 2986 utazó lépett az ország és a megye területére, s közel negyedüknek, 580 személynek kellett karanténba vonulnia.

 

Ajánljuk még a témában:

Külföld

Joe Biden koronavírusos lett

Koronavírussal fertőződött meg Joe Biden; az elnök lemondta szerdai kampányprogramját - közölte a Fehér Ház.
Belföld

689 koronavírusos eset az országban

58 személyt kezelnek kórházban koronavírussal, közülük nyolcat intenzív osztályon.
Szatmár megye

Fokozódhat a madárinfluenza-járvány

A madárinfluenza okozta járványhelyzet fokozódásától tartanak az állategészségügyi szakemberek. Összefoglalták mit kellene tenniük a szatmári, hivatásos vagy háztáji baromfitartóknak, hogy megelőzzék az elhullást.