Szatmárnémeti

1000-rel több riasztás volt tavaly

2015.01.21 - 09:25

Rendületlenül a tűzoltókban bízik legjobban a lakosság — ez abból is kitűnik, hogy a őket riasztják akkor is, amikor nem feltétlenül őket kellene, és sokan egyenesen a „piros mentőt” kérik.

„Jóval és rosszal is zártuk a 2014-es évet — előbbi alatt több ezer sikeres bevetési-mentési akciót, utóbbi alatt pedig az állomány és a felszerelés öregedését értem” — fogalmazott Dan Gheorghe tűzoltóparancsnok tegnap, a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének évértékelőjén.

Az összesített statisztikai adatok elemzése során Dan Gheorghe tűzoltóparancsnok elsőként a helyszínekre való kiérési idő és a bevetési időtartam csökkenését említette: a rohammentősők átlagosan 2 perccel, míg a tűzoltók átlagosan 5 perccel rövidebb időn belül értek ki egy-egy tűzeset vagy baleset helyszínére, mint 2013-ban.

Tavaly összesen 5200 alkalommal riasztották őket — átlagosan napi 14-szer kérték segítségüket a szatmáriak. Legtöbbször, 213 esetben, lakásokban, épületekben és melléképületekben keletkezett tüzet kellett oltaniuk, 75 esetben pedig a meggyulladt növényzetet. Ám nem mindig csak tűzzel kapcsolatos vészhelyzetekhez riasztották őket, hiszen 2 esetben az ár-, illetve belvíz miatt kialakult veszélyek elhárításához kérték segítségüket, 15-ször a szélsőséges időjárás miatt kellett menteniük, 26-szor kellett robbanószert hatástalanítaniuk, egyszer felszíni robbanáshoz, egyszer pedig radioaktív-balesethez riasztották őket, és további négy olyan bevetésen vettek részt, ahol nem kellett oltani.

A kiküldött egységek 108 esetben fordultak útközben vissza, mert menet közben kiderült, hogy már nincs szükség a közbelépésükre, 62 alkalommal pedig úgy értek ki a riasztások helyszínére, hogy végül nem volt szükség a beavatkozásukra. Egy alkalommal környezetvédelmi probléma megoldásához kérték a segítségüket, 100 esetben kellett egy-egy esetleges katasztrófa helyszínét biztosítaniuk és felügyelniük, illetve 75 alkalommal egyéb mentési akcióban vettek részt. S mindezek mellett 26 téves riasztás is befutott a felügyelőségre.

A tűzesetek legtöbbjét (31%) nyílt láng okozta, 22%-át elektromos rövidzárlat, 19%-át a nagy hő, 14%-át gondatlanul hagyott parázs vagy szikra, 3%-át öngyulladás és szintén 3%-át villámcsapás, robbanás, illetve kémiai reakció váltotta ki.

 

A SMURD-ot 4478 alkalommal riasztották

 

2013-hoz képest lényegesen — egészen pontosan 1010-zel — többen riasztották a rohammentősöket, s mint elhangzott, nagyon sokan már úgy hívják a 112-es egységes segélyhívószámot, hogy „a piros mentőt” kérik. Az össz-riasztásokból 4312 esetben sürgősségi egészségügyi ellátásra volt szükség, 32 alkalommal hajtottak végre műszaki mentést (balesetben összetört gépjárműből szabadítottak ki a roncsokban rekedt személyeket), 134-szer segítettek nehéz helyzetbe került embereken, 13 alkalommal pedig állatokat mentettek. „Tavaly a költségvetésünk 758 000 lejjel volt több, mint 2013-ban, s ennek köszönhetően jó körülmények között tudtuk folytatni tevékenységünket. A Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége eleget tudott tenni az elvárásoknak, és eredményesen tudta kezelni a vészhelyzeteket. Nyugodtan kijelenthetjük: szakmailag felkészültek vagyunk arra, hogy bármikor hatékonyan fellépjünk, ha emberi életet vagy vagyont kell menteni” — összegezte beszámolóját Dan Gheorghe. Hozzátéve: vészhelyzetek esetén a hivatásos tűzoltók elengedhetetlen segítői a megyebeli önkéntes tűzoltócsapatok – annak ellenére, hogy a 65 önkéntes alakulatból csak 22 van felszerelve oltóautóval.

 

Kevesebb szabálytalankodás

 

Bár mindenkori elsődleges feladatuk a mentés, a sürgősségi helyzetek felügyelőségének szakemberei különféle tűzbiztonsági ellenőrzéseket is végeznek — tavaly összesen 1139 helyszínen (többek között 457 cégnél, 533 intézményben, 11 hidrotechnikai építménynél és három olyan objektumnál, ahol veszélyes vegyi anyagokat tárolnak, vagy azokkal dolgoznak) vizsgálták meg a szabályok betartását. Ellenőrzéseik során 5436 esetben tapasztalták, hogy nem tartják be a tűzvédelmi előírásokat, illetve találtak hiányosságokat — ez a szám pedig szerencsére lényegesen kisebb, mint 2013-ban volt.

Szatmár megye 65 polgármesteri hivatalának van önkéntes tűzoltóegysége, az ezek birtokában lévő 22 tűzoltóautó és egyéb oltógépezetek állapota kielégítőnek mondható — figyelembe véve hogy egy-egy tűzoltóautó már betöltötte 49. „életévét” is. Viszont frissült is az állomány, hiszen Krasznabéltek és Csomaköz község egy-egy új oltóautót kapott tavaly. S hogy mennyire szükség van a vidéki önkéntes tűzoltó-alakulatokra, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy tavaly 82 tűzesetnél, 7 árvízi mentésnél és 6 egyéb mentésnél segítették a hivatásosok munkáját.

 

 

Szabó Kinga Mária