Szatmárnémeti

Kamaraesttel ünnepli a magyar kultúra napját a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia

A magyar kultúra napját kivételes kamaraesttel ünnepli a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia, Béres Melinda hegedűművész és Horváth Edith zongoraművész előadásában.
Programajánló

Szamos Diákirodalmi Napok pénteken és szombaton!

Április 21-22-én, pénteken és szombaton a szakszervezetek művelődési házának amfiteátrumában rendezik meg a Szamos Diákirodalmi Napokat. Az első napon az előadásoké, a másodikon a kirándulásé lesz a főszerep.
Programajánló

Hit és gyógyítás a reformáció hónapjában

Második alkalmát tartják pénteken a Hit és gyógyítás előadássorozatnak – az esemény egyben a II. Németi Napok nyitómozzanata is lesz.
Programajánló

Marosvásárhelyi fotós állít ki a kastélyban

Visszapillantó címmel október 28-án, pénteken,17 órától Fülöp Jenő egyéni fotótárlatát nyitják meg a nagykárolyi Károlyi-kastélyban.
Nagykároly

Őszi sárkányeregetés Nagykárolyban

Az elmúlt évek hagyományaihoz igazodva idén is megrendezi a Nagykárolyi Művelődési Központ a Papírsárkányok Napját a helyi strandon szeptember 24-én, szombaton, 13:00 órától.
Programajánló

Zsidó hagyományok – klezmerkoncert a zsinagógában

Ismét különleges zenei csemegére várják az érdeklődőket vasárnap délután a Nagyzsinagógában, ahol a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band muzsikál majd „szivárványosan”.
Programajánló

Kovácstábort szerveznek június végén!

A kovács az a mesterember, aki magának készíti a kalapácsokat, fogókat, vágókat és a tűz meg a vas erejében hisz. Üllőt és fújtatót használ. Régen egy faluközösségben főként lópatkólással foglalkozott, de a céhekben tömörült legügyesebb mesterek gyertyatartókat, díszkorlátokat, kapukat készítettek.
Szatmárnémeti

Ne feledjük el a gyökereinket

A XX. Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat palettáját kiállításmegnyitók, Az ezüstműves film vetítése, gyermekfoglalkozások, néptáncbemutatók és bál teszik még színesebbé.
Programajánló

Szamos Diákirodalmi Napok

Május 21–22-én, szombaton és vasárnap a Szatmár Megyei Múzeum dísztermében (Szatmárnémeti, Vasile Lucaciu sugárút 21. szám) kerül megrendezésre a Szamos Diákirodalmi Napok rendezvény.
Programajánló

Gyereknapi rendezvények Gencsen

Felejthetetlen élményeket ígérnek a gyerekek számára a gencsi gyereknap szervezői.
Programajánló

Dsida–Páskándi–Jakabffy Napok

Május 12-én és 13-án, a Dsida–Páskándi–Jakabffy Napok keretében emlékeznek meg a 115 esztendeje született Dsida Jenő költőről, lapszerkesztőről, a 65 esztendővel ezelőtt első verseskötetével jelentkező Páskándi Géza költő-, dráma- és esszéíróról, valamint a XX. századi Európa legjelentősebb kisebbégi folyóirata, a Magyar Kisebbség megjelenésének 100., megszüntetésének pedig 80. évfordulója kapcsán Jakabffy Elemér politikusról és szerkesztőről.
Programajánló

Mától öt napon át gyönyörködhetünk a szúrós szépségekben

Ha május, akkor kaktuszkiállítás — Szatmárnémetiben, a művészeti múzeum (Vécsey-ház) udvarán mától május 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők a kaktuszok és pozsgások hagyományos kiállítását, amelyet idén is az országos érdekeltségű Aztekium Kaktuszgyűjtő Egyesület szervezett.